reklama

Autor: Krzysztof Piwowarczyk, Ilona Ślugaj

reklama

Dolegliwości żołądkowe i zgaga

Dolegliwości żołądkowe, ból żołądka, zgaga to częste nasze odczucia. Często zdarza się nam zjeść coś, co „zalega nam w żołądku”. Bywa to przyczyną zgagi, szczególnie u ludzi mających skłonność do nadkwaśności, która niekiedy jest przyczyną choroby wrzodowej żołądka, a częściej stanowi wskazówkę do zmiany sposobu odżywiania.

Dolegliwości żołądkowo-przełykowe powstają zwykle w wyniku nadmiernego wytwarzania kwasu żołądkowego lub zbyt powolnego opróżniania żołądka i najczęściej pojawiają się po zbyt obfitym posiłku lub nadużyciu alkoholu. Dolegliwości te odczuwane są jako nieprzyjemny ucisk i uczucie przepełnienia po jedzeniu lub ból w okolicy żołądka. Często towarzyszy temu odbijanie się, zgaga, nudności, wymioty. Kwas solny, konieczny do prawidłowego trawienia pokarmów, u niektórych osób może powodować uszkodzenie śluzówki żołądka i dwunastnicy. Takie uszkodzenie może w niektórych przypadkach przebiegać pod postacią zapalenia śluzówki, nadżerki lub wrzodów.

Zgaga powstaje najczęściej w wyniku cofania się treści żołądkowej z żołądka do przełyku (refluksu), co może prowadzić do wystąpienia stanu zapalnego przełyku i wywoływać ból, pieczenie w klatce piersiowej sięgające aż do gardła (zgaga), kwaśny smak w ustach (kwaśne odbijanie).

W większości przypadków dolegliwości żołądkowo-przełykowe nie są groźne. Niekiedy jednak mogą one być objawem poważnej choroby, szczególnie u osób starszych.

Za dużo kwasu żołądkowego

Przy powstawaniu dolegliwości żołądkowo-przełykowych znaczenie mają wszystkie czynniki wywołujące nadkwasotę żołądka, takie jak: złe nawyki żywieniowe (np. Szybkie jedzenie, zbyt duże porcje i zbyt duża zawartość tłuszczów), palenie i nadużywanie alkoholu, stres i nieregularne odżywianie. Dolegliwości żołądkowe powstają również na skutek zażywania niektórych leków.

Zapobieganie dolegliwościom żołądkowym

Dolegliwościom żołądkowym można zapobiegać poprzez ograniczenie spożywania niektórych pokarmów: czekolady, tłustych i smażonych potraw, pokarmów kwaśnych lub ostrych, owoców cytrusowych i soków owocowych, pomidorów. Można im również zapobiegać poprzez zmianę nawyków – unikanie obfitych posiłków, częstsze przyjmowanie posiłków, jedzenie powoli i małymi porcjami, unikanie alkoholu i kofeiny, zaprzestanie palenia tytoniu. Należy spać z głową położoną wyżej niż żołądek, co zapobiega cofaniu się treści żołądkowej do przełyku.

Kiedy dolegliwości żołądkowo-przełykowe są niepokojące?

Dolegliwości żołądkowe, ból żołądka, zgaga to częste nasze odczucia. Często zdarza się nam zjeść coś, co „zalega nam w żołądku”. Niekiedy mogą to być objawy poważniejszej choroby. Zdarza się to rzadko ale przy zbyt dużym nasileniu lub przewlekaniu się objawów należy to wziąć pod uwagę. Przeczytaj kiedy możesz się zaniepokoić dolegliwościami żołądkowymi.

  • Jeśli bólom żołądka i zgadze towarzyszą trudności w przełykaniu lub ból podczas przełykania, ból w klatce piersiowej, wymioty (szczególnie podbarwione krwią lub przypominające fusy od kawy).
  • Jeżeli dolegliwościom towarzyszą stolce z domieszką krwi lub stolce czarno-smoliste oraz przewlekająca się biegunka.
  • Jeżeli dolegliwości lub towarzysząca utrata łaknienia prowadzą do spadku masy ciała.
  • Jeśli dolegliwości stają się tak silne, że prowadzą do zmiany sposobu odżywiania (np. Rezygnacja z potraw o konsystencji stałej lub jedzenia mięsa).
  • Jeśli istnieje podejrzenie, że bóle żołądka związane są z przyjmowaniem leków (np. Leków przeciwbólowych).
  • Jeśli dolegliwości nie ustępują po kilku dniach samodzielnego leczenia oraz gdy powtarzają się.

Leki stosowane w dolegliwościach żołądkowych

W dolegliwościach żołądkowych stosujemy leki zobojętniające nadmiar kwasu solnego w soku żołądkowym oraz leki hamujące nadmierne jego wydzielanie w żołądku. Leki stosowane w dolegliwościach żołądkowych dostępne bez recepty można przyjmować samodzielnie przez krótki czas. Wszystkie przedłużające się dolegliwości żołądkowe należy skonsultować z lekarzem.

Leki zobojętniające nadmiar kwasu solnego w soku żołądkowym

Leki zobojętniające stosujemy doraźnie w celu złagodzenia dolegliwości wywołanych nadmiarem kwasu solnego w żołądku. Nadają się do stosowania okazjonalnego. Łagodzą bóle żołądka, zgagę.

Leki hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku

Leki hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku to:

  • Antagoniści receptorów histaminowych h2: ranitydyna (np. Ranigast, riflux) lub famotydyna (famidyna);
  • Inhibitory pompy protonowej: ezomeprazol (escid control), lanzoprazol (renazol), omeprazol (np. Bioprazol bio, polprazol acidcontrol) lub pantoprazol (np. Anesteloc max, controloc control).

Pamiętaj, leki stosowane w dolegliwościach żołądkowych dostępne bez recepty można przyjmować samodzielnie przez krótki czas. Jeśli dolegliwości się przedłużają, należy się zgłosić do lekarza.

Zobacz jakie leki na ból żołądka i zgagę możesz zastosować

Pamiętaj, że przed zastosowaniem musisz dokładnie przeczytać ulotkę każdego stosowanego leku.

Najnowsze publikacje

Ciąża nie jest okresem chroniącym kobietę przed infekcjami, przeziębienie może wystąpić u kobiety w ciąży równie często jak w okresie poza ciążą. Szczególnym okresem ciąży jest jej pierwszy trymestr, w którym rozwijający się płód jest szczególnie wrażliwy na wszystkie szkodliwe czynniki zewnętrzne,

Giardia lamblia jest pierwotniakiem. Lamblioza jest jedną z najczęstszych inwazji pasożytniczych na świecie. Lamblia występuje we wszystkich krajach świata. Lamblioza jest częstsza u dzieci niż u dorosłych, zwłaszcza w dużych skupiskach dziecięcych, takich jak przedszkola i szkoły. Choroba jest zaliczana do tzw.

Owsica jest chorobą brudnych rąk i najczęściej występuje u dzieci. Owsica jest najbardziej rozpowszechniona w żłobkach, przedszkolach i szkołach. Podstawowym postępowaniem profilaktycznym oraz wspomaganiem leczenia owsicy jest dokładne przestrzeganie zasad higieny. Podstawową zasadą jest leczenie wszystkich członków rodziny i osób żyjących wspólnie.

Partnerzy JakLeczymy.pl

reklama

Polecane artykuły z LekInfo24.pl

LekInfo24.pl

W Dzienniku Urzędowym Ministra Zdrowia (Dz. Urz. Min. Zdr. 17 września 2020 Poz. 69) opublikowano obwieszenie w sprawie ograniczenia w ordynowaniu i wydawaniu produktów leczniczych na jednego pacjenta.
W obecnym sezonie jesienno-zimowym szczepienie przeciw grypie jest szczególnie ważne ze względu na trwającą pandemię Covid-19. Zgodnie z dotychczasowymi zamówieniami w obrocie będzie dostępnych 1,8 mln szczepionek, ale rząd intensywnie pracuje aby tę pulę zwiększyć. W związku z potencjalnym zagrożeniem wywozu tych szczepionek za granicę, od 8 września znajdują się one również na liście leków zagrożonych brakiem dostępności.

Od dnia 1 listopada 2020 r. będzie obowiązywał nowy wykaz refundowanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych. Na nowej liście refundacyjnej znajdzie się 72 nowe pozycje (łącznie dla refundacji aptecznej, w programach lekowych i chemioterapii), większość z nich to odpowiedniki leków dotychczas refundowanych. Dla 38 pozycji refundacja nie będzie kontynuowana.
Zobacz zmiany na nowej liście w stosunku do poprzedniej listy leków refundowanych.

W Dzienniku Urzędowym Ministra Zdrowia (Dz. Urz. Min. Zdr. 31 lipca 2020 Poz. 55) opublikowano obwieszenie w sprawie wykazu produktów leczniczych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych zagrożonych brakiem dostępności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Preparaty, które znajdują się na liście nie mogą być wywożone za granicę.

Zapisz się na newsletter:

dostęp do najnowszych informacji z branży

farmaceutycznej na Twojej skrzynce pocztowej