reklama

Autor: Mgr Ewa Zygmanowska
Specjalista dietetyki klinicznej i żywienia człowieka. Wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

reklama

Nietolerancje pokarmowe – zmora Polaków

Kawa z mlekiem bezlaktozowym i ciastkiem bez glutenu obowiązkowo w każdej kawiarni

Problemy z nieprzyswajaniem glutenu i laktozy dotyczą wielu Polaków. Sprzyjają powstawaniu nieprzyjemnych dolegliwości, które negatywnie wpływają na zdrowie fizyczne i psychiczne. Teraz można jednak znacznie skrócić drogę diagnostyki dzięki badaniom genetycznym, które są proste i szybkie w wykonaniu.

Ostatnio coraz częściej mówi się o celiakii i nietolerancji laktozy. Łączą je m.in. kłopoty związane z układem pokarmowym, jak biegunki, zaparcia czy bóle brzucha. Są to wyjątkowo nieprzyjemne dolegliwości, które mogą być naprawdę kłopotliwe. Nie trzeba być jednak na nie skazanym. Prawidłowa diagnoza to szansa na całkowicie nowe życie dla każdego chorego. Pomóc w niej mogą bardzo badania genetyczne.

Ten okropny gluten

Celiakia jest schorzeniem jelita cienkiego, a powstaje na skutek nietolerowania przez organizm glutenu, czyli białka zawartego w zbożach. Jest to choroba uwarunkowana genetycznie. Antygeny HLA-DQ2 i HLA-DQ8, których nosicielami są chorzy, powodują powstanie odpowiedzi autoimmunologicznej organizmu. To z kolei prowadzi do zainicjowania stanu zapalnego i uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego, co powoduje powstanie kolejnych symptomów. – Wyróżnia się trzy typy tej choroby. Pełnoobjawowa charakteryzuje się: bólami i wzdęciami brzucha, biegunkami, chudnięciem, anemią, depresją. Osoby, które mają postać skąpoobjawową, mogą obserwować u siebie niedokrwistość, afty, uczucie ciągłego zmęczenia, bóle głowy, problemy z nastrojem. Najtrudniejszą formą do zdiagnozowania jest celiakia utajona, którą można określić na podstawie obecności charakterystycznych przeciwciał.

Jest to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa. Występuje u 1:100 osób. W Polsce zdiagnozowane jest tylko ok. 3-5% chorych, pozostali są nieświadomi choroby. Może ona ujawnić się w każdym wieku podczas wprowadzenia glutenu do diety dziecka, podczas dorastania, ciąży, dużego stresu. Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych (niedokrwistość, niedobór witaminy B12, obniżony poziom kwasu foliowego, pierwiastków Ca, Mg, Zn i schorzeń poważniejszych – nawet nowotworów). Pacjenci cierpiący na to schorzenie są czterdziestokrotnie bardziej narażeni na wystąpienie chłoniaka jelita. A aż 10% z nich cierpi na zaburzenia psychiczne. Bardzo ważne są wczesna diagnostyka i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej.

Najtrudniejsza do wykrycia jest celiakia skąpoobjawowa, dająca niespecyficzne, pozajelitowe, czasem pojedyncze objawy. Może się rozwijać przez wiele lat, wywołując schorzenia pozornie niezwiązane z celiakią, a często będące jej jedynym objawem i wpływające na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego bardzo ważne jest wczesne wykonanie specyficznych badań genetycznych. Większość osób, które nie tolerują glutenu, to nosiciele genu HLA-DQ2 lub HLA-DQ8. Ujemny wynik testu genetycznego ze 100-procentową pewnością wyklucza celiakię. Dodatni jednak nie jest jeszcze potwierdzeniem schorzenia, gdyż około 30 procent zdrowej populacji ma ten gen. Jest to jednak ważny krok na drodze diagnostyki celiakii i opanowania schorzenia.

Chorzy na celiakię powinni unikać w swoim codziennym menu produktów spożywczych, które zawierają gluten, czyli ogólnie mówiąc, zboża takie jak pszenica, żyto, jęczmień oraz, ze względu na duże zanieczyszczenie glutenem, również owies i źródła ukryte tych produktów.

Uwaga na laktozę

Nietolerancja laktozy to schorzenie, które dotyczy prawdopodobnie od 17 do 37 procent dorosłego społeczeństwa. Jest, podobnie jak celiakia, uwarunkowana genetycznie, związana z genem LCT odpowiedzialnym za trawienie i przyswajanie laktozy w przewodzie pokarmowym. Brak lub za mała ilość odpowiedniej substancji powoduje, że część cukru mlecznego przechodzi do jelita grubego i tam ulega fermentacji, prowadząc do powstania nieprzyjemnych dolegliwości jak: gazy, wzdęcia, nudności czy wymioty. Mogą być one odczuwane już po 30 minutach od spożycia posiłku. W przeciwieństwie do alergii pokarmowej, nie obserwuje się zmian skórnych czy też innych symptomów charakterystycznych dla alergii.

Podobnie jak w przypadku celiakii, zalecane jest wykonanie badań genetycznych, które szybko i prosto mogą pomóc zdiagnozować problem związany z układem pokarmowym. Leczenie tego schorzenia polega przede wszystkim na unikaniu produktów z dużą ilością laktozy, bądź też całkowitym wyeliminowaniu ich z diety. Wczesna diagnostyka pozwoli wyeliminować tylko określoną grupę produktów bez eliminacji ich większej ilości i nie narazi na ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych i witamin, co jest szczególnie istotnie dla diety małych dzieci i młodzieży.

Najnowsze publikacje

Giardia lamblia jest pierwotniakiem. Lamblioza jest jedną z najczęstszych inwazji pasożytniczych na świecie. Lamblia występuje we wszystkich krajach świata. Lamblioza jest częstsza u dzieci niż u dorosłych, zwłaszcza w dużych skupiskach dziecięcych, takich jak przedszkola i szkoły. Choroba jest zaliczana do tzw.

Owsica jest chorobą brudnych rąk i najczęściej występuje u dzieci. Owsica jest najbardziej rozpowszechniona w żłobkach, przedszkolach i szkołach. Podstawowym postępowaniem profilaktycznym oraz wspomaganiem leczenia owsicy jest dokładne przestrzeganie zasad higieny. Podstawową zasadą jest leczenie wszystkich członków rodziny i osób żyjących wspólnie.

Owsiki są pasożytami przewodu pokarmowego, głównie jelita grubego, które wywołują u ludzi chorobę zwaną owsicą, występującą najczęściej u dzieci i bardzo rozpowszechnioną w żłobkach, przedszkolach i szkołach. Owsica jest chorobą brudnych rąk. To najczęstsza ludzka choroba pasożytnicza w Polsce. Jak się zarażamy

Partnerzy JakLeczymy.pl

reklama

Polecane artykuły z LekInfo24.pl

LekInfo24.pl

W Dzienniku Urzędowym Ministra Zdrowia (Dz. Urz. Min. Zdr. 17 września 2020 Poz. 69) opublikowano obwieszenie w sprawie ograniczenia w ordynowaniu i wydawaniu produktów leczniczych na jednego pacjenta.
Na podstawie art. 37azg ust. 2 i 5 ustawy z dnia 6 września 2001 r. – Prawo farmaceutyczne (Dz. U.z 2020 r. poz. 944 i 1493) Minister Zdrowia ogłosił, że od dnia 18 września 2020 r. ograniczona będzie ilość wydawanego na jednego pacjenta produktu leczniczego … – zobacz w LekInfo24.pl

Z powodu pandemii koronawirusa wykazy leków refundowanych nie były publikowane na koniec kwietnia ani na koniec czerwca, a wykaz leków refundowanych na dzień 1 marca obowiązywał od 1 marca do końca sierpnia 2020. Obecny wykaz jest pierwszym po półrocznej przerwie. Zawiera pierwszą listę bezpłatnych leków dla kobiet w ciąży – 114 pozycji.

W serwisie LekInfo24.pl znajdą Państwo również listy bezpłatnych leków dla kobiet w ciąży, wraz z informacjami o tych lekach. Lista bezpłatnych leków dla kobiet w ciąży aktualnie zawiera 114 pozycji.

W Dzienniku Urzędowym Ministra Zdrowia (Dz. Urz. Min. Zdr. 31 lipca 2020 Poz. 55) opublikowano obwieszenie w sprawie wykazu produktów leczniczych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych zagrożonych brakiem dostępności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Preparaty, które znajdują się na liście nie mogą być wywożone za granicę.

Zapisz się na newsletter:

dostęp do najnowszych informacji z branży

farmaceutycznej na Twojej skrzynce pocztowej